Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
filety z kurczaka
2 sztuki -
mąka
5 łyżek -
jajko
2 sztuki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
5 łyżek -
sałata rzymska
2 sztuki -
pomidorki koktajlowe
15 sztuk -
szalotka
2 sztuki -
rzodkiewka
5 sztuk -
pieczarki
6 sztuk -
mozzarella kulki
125 gramów -
ogórki świeże
2 sztuki
Sos:
-
oliwa
100 mililitrów -
miód
1 łyżka -
Musztarda sarepska Prymat
1 łyżka -
ocet ryżowy
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Sałatka warzywna z kurczakiem
Filety oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano, studzimy i kroimy na kawałki.
Sałatę szatkujemy.
Pomidorki kroimy.
Rzodkiewkę kroimy w talarki, podobnie oliwki i szalotki.
Mozzarellę przekrawamy na pół.
Ogórki kroimy na kawałki.
Pokrojone pieczarki smażymy na maśle.
Sos:
Oliwę łączymy z musztardą, miodem, octem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy, polewamy sosem, oprószamy pyłkiem kwiatowym.
W przepisie użyliśmy miodu z amfory krzewiastej i pyłek pszczeli, kwiatowy.![]()
Komentarze (0)