Sałatka warzywna z kurczakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

To właśnie są nasze smaki, które idealnie nadają się na kolację. Mnóstwo świeżych warzyw, do tego smażony kurczak i obłędny sos, podkreślony pyłkiem kwiatowym.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filety z kurczaka

    2 sztuki
  • mąka

    5 łyżek
  • jajka

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5 łyżek
  • sałata rzymska

    2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    15 sztuk
  • szalotka

    2 sztuki
  • rzodkiewka

    5 sztuk
  • pieczarki

    6 sztuk
  • mozzarella kulki

    125 gramów

Sos:

  • oliwa

    100 mililitrów
  • miód

    1 łyżka
  • musztarda sarepska

    1 łyżka
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano, studzimy i kroimy na kawałki.

Sałatę szatkujemy.
Pomidorki kroimy.
Rzodkiewkę kroimy w talarki, podobnie oliwki i szalotki.
Mozzarellę przekrawamy na pół.
Ogórki kroimy na kawałki.
Pokrojone pieczarki smażymy na maśle.

Sos:

Oliwę łączymy z musztardą, miodem, octem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy, polewamy sosem, oprószamy pyłkiem kwiatowym.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy miodu z amfory krzewiastej i pyłek pszczeli, kwiatowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat