Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warzywna z dynią i czosnkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ WARZYWA

papryka żółta 1 kg
cebula biała 1 kg
ogórki 1 kg
pieczarki 1 kg
dynia 1 kg

~ MARYNATA

woda 5 szkl.
ocet 10 % 1 szkl.
cukier 2/3 szkl.
sól 1,5 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat do smaku
Ziele angielskie całe Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat kilka szt.
czosnek 2-3 duże główki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej roślinny 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warzywna z dynią i czosnkiem

Warzywa pokroić w średnie kawałki i zasypać solą - dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 godziny pod przykryciem.

W dużym garnku zagotować wodę z octem i cukrem. Dodać gorczycę, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie i plasterki czosnku. Gotować 15 minut od zawrzenia, pod pokrywką.

Gorącą marynatą zalać warzywa, dolać olej i ostrożnie wymieszać.
Sałatkę przełożyć do słoików i zalać pozostałą marynatą.
Zakręcić szczelnie i zapasteryzować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak