Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warzywna jesienna pasteryzowana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 kg
ogórki kiszone 1 kg
pomidory 1 kg
cebula 1 kg
marchew 1 kg
cukinia 1 kg
woda 5 l
woda 6 łyżek
cukier 5 łyżek
Kwas cytrynowy Prymat 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
pieprz ziarnisty 1 op
sól do smaku
ziele angielskie 1 op
kminek 2 łyżki
papryka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warzywna jesienna pasteryzowana

Kalafior, paprykę i pomidory / ze skórką/ wrzucamy w całości do wrzątku, obgotowujemy przez 2-3 min, wyjmujemy, zanurzamy w zimnej wodzie i znów odsączamy. Kalafior dzielimy na różyczki, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki,papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Marchew i cukinię obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzątku, w którym poprzednio gotowały się warzywa, gotujemy 2 min, wyjmujemy, zanurzamy w zimnej wodzie, odsączamy. Cebule obieramy, kroimy w plasterki, sparzamy na sicie wrzątkiem pozostałym po gotowaniu warzyw. Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Zagotowujemy 5 l wody z cukrem i solą według uznania / ja daję 12 łyżek/, dodajemy kwasek cytrynowy rozpuszczony w 6 łyżkach wody. Warzywa warstwami układamy w słoikach, nie dociskając ich. Czosnek obieramy, drobno kroimy, dodajemy na wierzch sałatki razem z przyprawami: po 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, szczyptę kminku. Zalewamy przygotowaną zalewą.Zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 min w temp. 80 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 12.12.2011 09:19
Pyszności :)
dorotka0000025 01.11.2011 16:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak