Sałatka warzywna do słoików

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszna sałatka na zimę z sezonowych ogórków, cukinii i papryki. To świetny sposób na zachowanie smaków lata w słoiku. W sam raz do obiadu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • ogórki świeże

    2 kilogramy
  • cukinia

    2 kilogramy
  • marchewka

    50 dag
  • cebula

    50 dag
  • koperek

    2 pęczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    2 łyżki
  • ocet

    1 szklanka
  • olej

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • papryka czerwona

    1 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki oraz cukinię pokroić na cienkie plasterki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki, cebulę obrać i pokroić na półplastry. Paprykę oczyścić i pokroić na paski, koperek posiekać, czosnek obrać i drobno posiekać.

Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i wymieszać.

Ocet wymieszać z olejem, solą i cukrem. Zalać warzywa i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie warzywa wraz z zalewą przekładać do wyparzonych słoików.

Pasteryzować 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat