Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa ze słonecznikiem
Brokuła oczyścić z liści i sparzyć we wrzątku przez 3 - 5 minut.
Następnie przelać zimną wodą i odsączyć na sicie.
Pierś z kurczaka natrzeć solą z czosnkiem i przyprawą do kurczaka , usmażyć na patelni , a następnie pokroić w kostkę.
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
W szklanej salaterce lub misce układać warstwami :
Ogórek pokrojony w kostkę,
Pokrojoną w kostkę paprykę,
Na to sos czosnkowy,
Następnie pokrojonego w kostkę pomidora,
Różyczki brokuła,
Znowu sos czosnkowy,
Usmażonego kurczaka,
Polać ketchupem,
Ugotowany ryż,
Ser żółty starty na tarce (grube oczka)
Ketchup + sos czosnkowy,
Na samą górę prażony słonecznik,