Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salatka warstwowa z tunczykiem i z serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cebula 2 sztuki
ser 35 dag
majonez 5 lyzki
sól do smaku
pieprz do smaku
tuńczyk w sosie własnym 2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Salatka warstwowa z tunczykiem i z serem

Przygotowujemy: odcedzony tunczyk; jajka ugotowane na twardo - oddzielamy zotko od bialek; cebule drobno pokrojona w kosteczki; ser scieramy na tarce (duze oczka).
Do miski (proponuje plytsza ale szersza) kolejno ukladamy:
--> dwie lyzki majonezu, ktore rozsmarowujemy na dnie;
--> posypujemy na to starkowany ser (polowe porcji);
--> na to ukladamy starkowane na duzych oczkach bialka z 3 jajek;
--> polowe skrojonej cebulki
--> jedna puszke tunczyka.
--> Delikatnie solimy i pieprzymy.

Znow nakladamy dwie lyzki majonezu i lyzka "wygladadzmy" powierzchnie. I znow:
--> nakladamy ser (druga polowe),
--> na to starkowane reszte bialek,
--> reszte cebuli
--> druga puszke tunczyka.
--> Delikatnie solimy i pieprzymi.

I znow nakladmay majonez i "wygladzamy" powierzchnie. Na to posypujemy strakowane na malych oczkach zoltka.
I to wszystko :)
Moja sugestia jesli salatka ma byc podana na stol dopiero za jakis czas, to nie tarkujmy zoltek od razu bo one po jakims czasie traca swoj ladny kolor. Przed samym podaniem na stol najlepiej dopiero je posypac. Smacznego!! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak