Sałatka warstwowa z selerem naciowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    2 sztuka
  • ogórek

    1 sztuka
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • kapusta pekińska

    1/4 sztuka
  • ser żółty

    100 gram
  • seler naciowy

    4 łodyga
  • por (biała część)

    1/4 sztuka
  • kukurydza w puszce

    1 opakowanie
  • rzeżucha

    1 łyżka
  • szczypiorek

    1 łyżka
  • jogurt grecki

    4 łyżka
  • majonez

    3 łyżka
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • koperek

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1/2 łyżeczka
  • jaja na twardo

    7 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ogórka, pomidora, jajka na twardo, seler naciowy, pora i rzodkiewki kroimy w plasterki. Kapustę pekińską siekamy drobno. Wszystkie składniki płynne sosu łączymy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek, doprawiamy do smaku.
Sałatkę układamy warstwami - kapusta pekińska, rzodkiewki, ogórek, seler naciowy, pomidor, por, kukurydza, jajka, ser żółty. Polewamy przygotowanym sosem, obsypujemy rzeżuchą i szczypiorkiem. Układamy kolejną warstwę sałatki, aż do wyczerpania składników. Na wierzch dajemy kapustę pekińską, sos, rzeżuchę i szczypiorek. Przed podaniem schładzamy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 23.01.2017 23:23
Pyszna ,apetyczna i kusząca;)
pestka 13.11.2016 09:20
lubię takie sałatki
IZABELA29 26.06.2015 08:37
same witaminki
SylwiaMagdaSabin 18.04.2013 08:59
pasuje mi taka
Bernadeta1 17.02.2013 10:29
pięknie wygląda taka sałatka i smaczna
Madziela 02.02.2013 08:33
uwielbiam sałatki wrstwowe a ta jest na dodatek z rzeżuchą :D
Andysz 19.09.2012 07:56
super;)
K&J 18.09.2012 21:27
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat