Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warstwowa z jajkiem, żółtym serem i szczypiorkiem

5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna sałatka. Idealna na śniadanie lub jako lunch do zabrania do pracy.

Składniki:

wszystkie składniki

papryka czerwona 0.5 sztuki
por 0.5 sztuki
ogórki kiszone 4 sztuki
żółty ser 150 gramów
jajko 3 sztuki
sałata 5 liście
szczypior 1 pęczek
śmietana 12% 3 łyżki
oliwa 4 łyżki
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat 1 opakowanie
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa z jajkiem, żółtym serem i szczypiorkiem

Jajka ugotować na twardo, zostawić do przestygnięcia.
Połowę dużej papryki pokroić w dość drobną kostkę, wyspać na dno szklanej miski (zostawić trochę do dekoracji). Na papryce ułożyć pora pokrojonego w półplasterki, a następnie ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Kolejna warstwa to ogórki kiszone pokrojone w kostkę.
Zrobić sos: w małej miseczce dokładnie wymieszać śmietanę z oliwą z oliwek oraz sosem paprykowo-ziołowym. Położyć równą warstwę sosu na ogórkach. Na nim ułożyć sałatę lodową lodową pokrojoną w paski.
Jajka pokroić w plastry, ułożyć na sałacie. Oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem oraz resztą papryki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak