Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa z jajkiem, żółtym serem i szczypiorkiem
Jajka ugotować na twardo, zostawić do przestygnięcia.
Połowę dużej papryki pokroić w dość drobną kostkę, wyspać na dno szklanej miski (zostawić trochę do dekoracji). Na papryce ułożyć pora pokrojonego w półplasterki, a następnie ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Kolejna warstwa to ogórki kiszone pokrojone w kostkę.
Zrobić sos: w małej miseczce dokładnie wymieszać śmietanę z oliwą z oliwek oraz sosem paprykowo-ziołowym. Położyć równą warstwę sosu na ogórkach. Na nim ułożyć sałatę lodową lodową pokrojoną w paski.
Jajka pokroić w plastry, ułożyć na sałacie. Oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem oraz resztą papryki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego :)