Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
majonez 4 łyżki
jogurt naturalny 150 ml
buraki czerwone 2 sztuki
szczypiorek 1 pęczek
śledzie w oleju 1 płaty
ser żółty 100 gram

Porada

Możemy wykorzystać śledzia matiasa pozostawionego na kilka godzin w oleju.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 45-60 minut w 180stopniach.
Wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju. Kroimy w kostkę i układamy na dnie słoiczka.
Jogurt mieszamy z majonezem. Na śledzie nakładam po łyżeczce jogurtu.
Na to warstwa buraczków pieczonych i na nie łyżka jogurtu.
Na to jajka ugotowane na twardo i pokrojone w dużą kostkę. Na jajka znów jogurt i na niego starty ser żółty. Reszta jogurtu i na wierzch i posypać szczypiorkiem.
Pozostawić w lodówce na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 26.04.2016 11:00
Bardzo smacznie i ładnie podane :)
2milutka 26.04.2016 08:44
pomysłowo i smacznie
IZABELA29 26.04.2016 07:34
Smacznie podana
norweska20 25.04.2016 23:50
Zapowiada się ciekawie
MAR3STA 25.04.2016 23:41
Pyszna sałatka
wwwiolka 25.04.2016 22:06
Bardzo fajny przepis.
Konczi 25.04.2016 21:27
Lubie takie sałatki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak