Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa (jajka, kukurydza,tuńczyk, cebula)
Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem podana w wersji warstwowej zaciekawia i zachęca do spróbowania nie tylko swoim wyglądem, ale także różnorodnością smaków. W tej sałatce każdy składnik ma swoją warstwę co tworzy różnokolorowy przekrój. Z tego względu taką sałatkę najlepiej podać w przezroczystej misce, by chodź na chwilę nacieszyć się jej pięknym wyglądem! W sałatce z tuńczykiem i jajkiem łączą się różnorodne konsystencje, a co ważne - współgrają ze sobą!
1. Jajka obrać, wyciągnąć żółtka, zetrzeć na tarce, to samo zrobić z białkami.
2. Tuńczyka, kukurydzę odsączyć.
3. Cebule drobniutko posiekać. Ser żółty zetrzeć.
Warstwy:
* białka
* 1,5 puszki tuńczyka
* cebula + odrobina soli
* majonez 3-4 łyżki
* ser żółty
* 1,5 puszki tuńczyka
* kukurydza
* 3-4 łyżki majonezu
* starte żółtka
Najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu.
Smacznego!