Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warstwowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Sałatka warstwowa jako danie kolacyjne.

Składniki:

Sałatka

ryż 25 dag
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
ogórek kiszony 3 sztuki
jaja 3 sztuki
majonez tradycyjny 3 łyżki
kukurydza 2 łyżek
zielony groszek 2 łyżki

Porada

Sałatka ładnie się prezentuje, gdy wykonamy ją w obrączkach cukierniczych.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa

W osolonym wrzątku gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu, a następnie studzimy. Tuńczyka odcedzamy na sicie, Ugotowane jajka na twardo i kiszone ogórki kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy obrączki cukiernicze i układamy warstwami poszczególne składniki zaczynając od ryżu.Ryż leciutko smarujemy majonezem, układamy tuńczyka, warstwę ogórków oraz jajka, które mieszamy z majonezem zostawiając 1 płaską łyżkę majonezu. Po wyjęciu sałatki z obrączek wierzch smarujemy resztą majonezu i dekorujemy kukurydzą oraz groszkiem. Sałatkę chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak