Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka w marynacie miodowej z chili

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ WARZYWA

papryka kolorowa 1,5 kg
ogórki 1 kg
zielone pomidory 1,5 kg
cebula biała 1 kg
papryczka chili 1-2 szt.

~ MARYNATA

ocet 10 % 1 szkl.
woda 5 szkl.
miód prawdziwy 1 szkl.
sól 2 łyżki
czosnek ząbki do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 10 szt.
Gorczyca biała cała Prymat 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka w marynacie miodowej z chili

Warzywa pokroić w średnie kawałki i zasypać solą - dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 godziny pod przykryciem.

W dużym garnku zagotować wodę z octem i cukrem. Dodać gorczycę, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie i plasterki czosnku. Gotować 15 minut od zawrzenia, pod pokrywką.

Do gorącej marynaty włożyć zasolone warzywa osączone w wytworzonej solanki. Gotować na niewielkim ogniu przez 15-20 minut od zawrzenia.

Gorące warzywa ostrożnie przełożyć do słoików i zalać marynatą. Zakręcić szczelnie, odwrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.

Sałatki nie trzeba pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 15.02.2017 21:40
Bardzo fajny przepis.
Justi2401 15.02.2017 17:50
Świetna marynata :) Bardzo mi smakują ogórki z miodem i chilli więc taka sałatka pewnie też by mi przypasowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak