Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na sałatkę:
-
kapusta czerwona
500 gramy -
kukurydza konserwowa
220 gramy -
oliwa
1 łyżeczka -
ogórki kiszone
6 sztuki -
koperek świeży
1 łyżeczka -
ząbki czosnku
2 sztuki -
jogurt naturalny
180 gramy -
majonez
3 łyżki -
sól
1 szczypta -
jabłka kiszone
1 sztuki
Sposób przygotowania
Kapustę drobno i cienko poszatkuj, przesmaż na oliwie około 4 minuty na średnim ogniu. Uważaj, aby kapusta się nie przypiekła i nie nabrała beżowego koloru. Kapusta lekko zmięknie i nabierze ciekawego aromatu. Lekko posól i przestudź.
Jogurt wymieszaj z majonezem.
Do ostudzonej kapusty dodaj odcedzoną kukurydzę, posiekane ogórki, czosnek i koperek. Wymieszaj.
Jeśli macie proponuję dodać jeszcze kiszone jabłka, jak nie można dodać jeszcze jeden ogórek kiszony.
Na koniec dodaj jogurt z majonezem i ewentualnie sól do smaku.
Przepis na jabłka kiszone/kwaszone: https://www.doradcasmaku.pl/przepis/407573/jablka-kwaszone-kiszone![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się