Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Zalewa:
-
woda
4 szkl. -
ocet 10 %
2 szkl. -
cukier
2 szkl. -
SOLANKA:
-
woda
2-2,5 litra -
sól
1/2 szkl. -
Składniki
-
ogórki
2,5 kg -
cebula
1/2 kg -
ziele angielskie
-
pieprz ziarnisty
-
Gorczyca biała cała Prymat
Przepis i sposób przygotowania Sałatka szwedzka po polsku
Cebulę obrać i pokroić w piórka i pomięszać z ogórkami.
Z wody i soli przygotować roztwór, zalać ogórki z cebulą i odstawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie, kiedy warzywa puszczą sok, przelać je przez sito i odczekać, aż całkowicie odciekną.
Do każdego słoiczka wrzucić 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1/4-1/3 łyżeczki gorczycy, kilka ziaren pieprzu.
Słoiczki wypełnić sałatką, ale nie ugniatać - powinno ich być nie więcej, niż 4/5 wysokości.
Składniki zalewy zagotować, następnie gorącą zalać ogórki.
Zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.
Komentarze (1)