Sałatka szwedzka po polsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zalewa:

  • woda

    4 szkl.
  • ocet 10 %

    2 szkl.
  • cukier

    2 szkl.
  • SOLANKA:

  • woda

    2-2,5 litra
  • sól

    1/2 szkl.
  • Składniki

  • ogórki

    2,5 kg
  • cebula

    1/2 kg
  • ziele angielskie

  • pieprz ziarnisty

  • gorczyca

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć, pokroić w plasterki razem ze skórką.
Cebulę obrać i pokroić w piórka i pomięszać z ogórkami.
Z wody i soli przygotować roztwór, zalać ogórki z cebulą i odstawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie, kiedy warzywa puszczą sok, przelać je przez sito i odczekać, aż całkowicie odciekną.

Do każdego słoiczka wrzucić 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1/4-1/3 łyżeczki gorczycy, kilka ziaren pieprzu.
Słoiczki wypełnić sałatką, ale nie ugniatać - powinno ich być nie więcej, niż 4/5 wysokości.

Składniki zalewy zagotować, następnie gorącą zalać ogórki.
Zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolanta53 19.03.2015 17:05
bardzo lubimy taką sałatkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat