Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka szopska z owczym serem solankowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser solankowy 200 g owczy
pomidory 3-4 duże
cebula czerwona 1
ogórek sałatkowy duży
oliwa
cytryna
cebula biała 1 duża
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
papryka 3 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka szopska z owczym serem solankowym

Warzywa umyć, osuszyć - pomidory i paprykę pokroić w sporą kostkę, ogórka (razem ze skórką) w grube plasterki, a następnie w ćwiartki. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka lub drobno posiekać.
Ser solankowy (powinien być zwarty i lekko twardy) dobrze schłodzić, a następnie utrzeć na największych oczkach tarki. Aby się nie kruszył i nie przyklejał, posmarować tarkę oliwą.
Warzywa wymieszać w misce, posypać pieprzem i bardzo ostrożnie posolić, gdyż ser solankowy jest bardzo słony!
Skropić wszystko świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, polać oliwą, a na koniec posypać utartym owczym serem.

Podawać na zimno, jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 06.09.2013 18:47
wygląda bardzo fajnie
iwi 06.09.2013 18:44
Cudnie kolorowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak