Sałatka szopska z owczym serem solankowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser solankowy

    200 g owczy
  • pomidory

    3-4 duże
  • cebula czerwona

    1
  • ogórek sałatkowy

    duży
  • oliwa

  • cytryna

  • cebula biała

    1 duża
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • papryka

    3 szt.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa umyć, osuszyć - pomidory i paprykę pokroić w sporą kostkę, ogórka (razem ze skórką) w grube plasterki, a następnie w ćwiartki. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka lub drobno posiekać.
Ser solankowy (powinien być zwarty i lekko twardy) dobrze schłodzić, a następnie utrzeć na największych oczkach tarki. Aby się nie kruszył i nie przyklejał, posmarować tarkę oliwą.
Warzywa wymieszać w misce, posypać pieprzem i bardzo ostrożnie posolić, gdyż ser solankowy jest bardzo słony!
Skropić wszystko świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, polać oliwą, a na koniec posypać utartym owczym serem.

Podawać na zimno, jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z grilla.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 06.09.2013 18:47
wygląda bardzo fajnie
iwi 06.09.2013 18:44
Cudnie kolorowa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat