Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka sushi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż basmati 1 szklanka
łosoś wędzony 500 g
ogórek sałatkowy 1 - 2 szt.
awokado 1 szt. (dojrzałe)
nori 3 płaty
ocet ryżowy 3 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
sos sojowy 4 łyżki
ziarna sezamu 2 łyżki (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka sushi

1. Ryż przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać 1,5 szklanki zimnej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 9 minut (nie mieszać, pilnować tylko by nie wykipiał).
2. Po ugotowaniu ryż posolić (1/2 łyżeczki soli), dodać ocet ryżowy, olej, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
3. Ogórek umyć i pokroić na cienkie plastry lub słupki.
4. Awokado obrać i pokroić na niezbyt grube plastry.
5. Łososia rozdrobnić.
6. Sezam podprażyć lekko na suchej patelni (u mnie bez sezamu).
7. Płaty nori pokroić nożyczkami na małe kawałeczki.
8. Wszystkie składniki wymieszać. Po nałożeniu na talerz sałatkę skropić sosem sojowym, ilość dopasować indywidualnie według upodobań osoby jedzącej (niezbyt dużo, aby czuć było smak wszystkich składników).
9. Wierzch sałatki obsypać delikatnie sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 15.10.2016 21:53
ciekawy pomysł
MonikaW 15.10.2016 21:06
super pomysł
Wiktoria29 15.10.2016 19:41
chętnie bym spróbowała
Motorek 15.10.2016 16:42
pyszna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak