Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa.
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie.
Ugotowane warzywa kroimy w kostkę.
Cebulę i gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę, a suszoną żurawinę drobno siekamy.
Przygotowujemy dwie miseczki- do jednej wkładamy pokrojone ziemniaki, 1 pokrojoną gruszkę i połowę pokrojonej cebuli. Osaczone filety również kroimy w kostkę, dodajemy do ziemniaków , Majonez mieszamy ze śmietaną i dodajemy do śledzi. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Do drugiej miseczki wkładamy pokrojone buraki, resztę cebuli, 1 gruszkę i posiekaną żurawinę. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Sałatkę wykładamy na półmisek i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.