Sałatka śledziowa z kaparami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sałatka śledziowa to idealna przekąska na imprezę, kolację świąteczną czy po prostu pyszne, domowe jedzenie. Dodatek kaparów dodaje jej winnej nuty i  to popularne danie zyskuje nowy smak :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie matjas

    1/2 kilograma
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • jaja

    5 sztuk
  • ogórki konserwowe Smak

    3-4 sztuki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • Pieczarki marynowane Smak

    8 sztuk
  • groszek konserwowy

    1 szklanka
  • majonez

    3 łyżki
  • jogurt gęsty

    1 szklanka
  • szczypiorek

    1 pęczek

Do smaku:

  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sałatka:

Ugotować i wystudzić ziemniaki. Ugotować na twardo jajka. Wystudzić.

Pokroić w kostkę ziemniaki, jajka, ogórki konserwowe, pieczarki marynowane. Śledzie pokroić na kawałki (ok. 1 cm). Wymieszać delikatnie rybę, ziemniaki, jajka, pieczarki, ogórki, groszek zielony oraz kapary.

Sos:

Posiekać drobno szczypiorek. W mniejszej misce połączyć majonez, jogurt i szczypiorek. Wlewamy sos do warzyw i śledzi, delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowaną sałatkę przed podaniem mocno schładzamy.   

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat