Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka śledziowa z kaparami

5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sałatka śledziowa to idealna przekąska na imprezę, kolację świąteczną czy po prostu pyszne, domowe jedzenie. Dodatek kaparów dodaje jej winnej nuty i  to popularne danie zyskuje nowy smak :)

Składniki:

śledzie matjas 1/2 kilograma
ziemniaki 4 sztuki
jaja 5 sztuk
ogórki konserwowe Smak 3-4 sztuki
kapary całe Smak 1 łyżka
Pieczarki marynowane Smak 8 sztuk
groszek konserwowy 1 szklanka
majonez 3 łyżki
jogurt gęsty 1 szklanka
szczypiorek 1 pęczek

Do smaku:

Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa z kaparami

Sałatka:

Ugotować i wystudzić ziemniaki. Ugotować na twardo jajka. Wystudzić.

Pokroić w kostkę ziemniaki, jajka, ogórki konserwowe, pieczarki marynowane. Śledzie pokroić na kawałki (ok. 1 cm). Wymieszać delikatnie rybę, ziemniaki, jajka, pieczarki, ogórki, groszek zielony oraz kapary.

Sos:

Posiekać drobno szczypiorek. W mniejszej misce połączyć majonez, jogurt i szczypiorek. Wlewamy sos do warzyw i śledzi, delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowaną sałatkę przed podaniem mocno schładzamy.   

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak