Sałatka śledziowa z jajkiem i marynowanymi pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie w oleju

    250 g
  • pieczarki marynowane

    1 mały słoiczek
  • jaja

    5 szt.
  • fasolka czerwona

    1 puszka
  • cebula czerwona

    1 duża
  • ogórki konserwowe

    5 dużych szt.
  • majonez

    1-2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
Śledzie pokroić w ok. 2 cm paseczki. Jajka i ogórki pokroić w grubą kostkę. Pieczarki odcedzić, jeśli są duże, można przekroić je na pół. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce, fasolę osączyć z zalewy, przepłukać. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i pieprz. Delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce minimum dwie godziny.

Sałatkę można przygotować nawet dwa dni szybciej. Przygotowując tak sałatkę pomijamy jajka i fasolkę, które dodamy do sałatki tuż przed podaniem. Pozostałe składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki. Śledzie przegryzą się cebulką, ogórkami oraz pieczarkami i będą dużo lepiej smakować.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 21.02.2014 15:32
bardzo apetyczna :)
Kejti 10.02.2014 11:30
Świetna,właśnie takiego przepisu potrzebowałam na najbliższą imprezę :-)
Malgorzata549 03.02.2014 15:12
swiatny pomysł
caralajna 29.01.2014 18:34
pięknie się prezentuje
IwonaDD 24.01.2014 16:27
rewelacja!!!!
Danka 12.01.2014 10:09
pysznie się prezentuje
mysza75 02.01.2014 13:41
pyszna sałatka
monikaT83 31.12.2013 21:39
bardzo ciekawy pomysł na śledzika:)
Katarzyna34 30.12.2013 20:31
Wyglada rewelacyjnie
elka72 30.12.2013 16:15
Wygląda bardzo efektownie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat