Sałatka śledziowa z buraczkami

Sałatka śledziowa z buraczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Buraki zawierają dużo żelaza i kwasu foliowego, a śledzie- kwasów omega-3.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • filety śledziowe

    25 dag
  • burak

    1 sztuka
  • jabłko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ogórek kiszony

    2 sztuki
  • koperek

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,2 szczypty

Sos:

  • olej

    2 łyżki
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżeczka
  • cytryna

    0,5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w zimnej wodzie tak długo, aż będą odpowiednio słone. Osuszyć, pokroić na małe kawałki. Buraka ugotować, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.

Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, następnie w cienkie plasterki. Ogórki pokroić w kostkę, a obraną cebulę w cienkie krążki. Wszystkie przygotowane składniki umieścić w salaterce.

Przygotować sos. Olej wymieszać z cytryną i musztardą. Sałatkę polać sosem. Oprószyć solą oraz pieprzem, posypać koperkiem i delikatnie wymieszać.

Smacznego! :)

Buraka można również upiec w piekarniku dodając do niego troszkę oliwy, tymianku i rozmarynu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat