Sałatka śledziowa warstwowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sałatkę

  • por (biała część)

    1 duży
  • fasola czerwona z puszki

    1/2 puszki
  • śledzie matjas

    5-6 płatów
  • jajka ugotowane na twardo

    3 sztuki
  • korniszony

    4-5 sztuk

Sos

  • majonez

    3-4 łyżki
  • jogurt grecki

    200 ml
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    szczypta
  • olej roślinny

    4 łyżki
  • sól do smaku

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sałatka śledziowa warstwowa foto
Śledzie wymoczyć w wodzie przez 2h, zmieniając wodę po godzinie moczenia. Osuszyć je i pokroić w paseczki. Następnie zamarynować w oleju i ziołach prowansalskich na kilka godzin.
Krok 2 - Sałatka śledziowa warstwowa foto
Pora pokroić w talarki, zasolić, odstawic na 15 min i odsączyc. Sparzyć wrzątkiem, odcedzić. Fasolę wyplukac na sitku, korniszony pokroic w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miseczki wsypać korniszony a następnie fasolę tak, aby powstały dwie warstwy.
Krok 3 - Sałatka śledziowa warstwowa foto
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Polac 1/3 sosu korniszony i fasole w miseczce. Sledzie odsaczyc z oleju i poukladac na pozostalych warstwach. Na sledziach ulozyc pora i znowu polac 1/3 sosu. Na koniec rozlozyc na salatce starte jajka. Calosc polac reszta sosu. Mozna udekorowac liscmi swiezej salaty i wstawic do lodowki na kilka godzin przed podaniem. Smacznego!
Krok 4 - Sałatka śledziowa warstwowa foto
Na koniec rozlozyc na salatce starte jajka. Calosc polac reszta sosu. Mozna udekorowac liscmi swiezej salaty i wstawic do lodowki na kilka godzin przed podaniem. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 26.01.2016 18:06
smaczna sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat