Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa warstwowa
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie kilka godzin. Jajko gotuję na twardo. Marchewkę wykorzystałam z gotowania bulionu warzywnego. Śledzie kroję na małe paski, połowę przekładam do miski, dodaję jedną łyżkę śmietany, pokrojone jabłko, drobno posiekaną cebulę, natkę, sól, pieprz i mieszam. W miseczce układam folię spożywczą i mocno dociskam do brzegów. Na samym dnie wykładam śledzie w śmietanie, następnie dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę. Pozostałe śledzie kroję tez w paski, dodaję pokrojony w małą kostkę burak, można dodać też trochę jabłka. Doprawiam solą, pieprzem i dodaję łyżkę śmietany. Mieszam i wykładam na marchewkę. Przykrywam folią spożywczą i dociskam. Wstawiam do lodówki na godzinę. Wyjmuję bezpośrednio na talerz, dekoruję natką pietruszki, gwiazdkami z buraka, a na górze ścieram jajko ugotowane na twardo.