Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka selerowa z szynką

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 1
marchewek 8
ogórki konserwowe 2
selera naciowego 2-3 gałązki
octu winnego 2łyżki
strak zielonej papryki 1
szynki 10dag
kwaśnej śmietany 25dag
liście sałaty masłowej do deko
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
sól
jogurt naturalny 1 kubeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka selerowa z szynką

Seler oraz marchewki oczyścić, obrać i opłukać. Warzywa wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 10min bez przykrycia. Odcedzamy, przestudzamy. Seler kroimy w średniej grubości słupki, a marchewki pozostawiamy w całości. Ogórki konserwowe tniemy w ukośne cienkie plasterki. Seler oczyszczamy i kroimy na kawałeczki. Paprykę przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Strąk płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Szynkę tniemy w cienkie plasterki , a następnie w paseczki. Przygotowane warzywa oraz wędlinę przełóż na przykryty sałata półmisek. Śmietanę mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą i octem. Sałatkę polewamy sosem i oprószamy grubo mielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 16.11.2010 19:37
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak