Sałatka selerowa z szynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler korzeniowy

    1
  • marchewek

    8
  • ogórki konserwowe

    2
  • selera naciowego

    2-3 gałązki
  • octu winnego

    2łyżki
  • strak zielonej papryki

    1
  • szynki

    10dag
  • kwaśnej śmietany

    25dag
  • liście sałaty masłowej do deko

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • sól

  • jogurt naturalny

    1 kubeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Seler oraz marchewki oczyścić, obrać i opłukać. Warzywa wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 10min bez przykrycia. Odcedzamy, przestudzamy. Seler kroimy w średniej grubości słupki, a marchewki pozostawiamy w całości. Ogórki konserwowe tniemy w ukośne cienkie plasterki. Seler oczyszczamy i kroimy na kawałeczki. Paprykę przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Strąk płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Szynkę tniemy w cienkie plasterki , a następnie w paseczki. Przygotowane warzywa oraz wędlinę przełóż na przykryty sałata półmisek. Śmietanę mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą i octem. Sałatkę polewamy sosem i oprószamy grubo mielonym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magical66 16.11.2010 19:37
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat