Sałatka ryżowa z wędzonym leszczem, mozarellą i ogórkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

U mnie w domu codzienne lunchboxy to zazwyczaj sałatki. Myślę, że to idealny posiłek do zabrania do pracy, bo łatwo go zapakować, a odpowiednio zbilansowana sałatka dostarczy nam siły i energii do pracy. Taka właśnie jest sałatka na bazie ryżu, z wędzoną rybą, mozarellą i świeżym ogórkiem :)

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

wszystkie składniki

  • ryż

    125 gramów
  • leszcz

    200 gramów
  • ogórek sałatkowy

    2 sztuki
  • ser mozarella

    1 opakowanie
  • kukurydza

    1 puszka
  • sałata lodowa

    5 liści
  • oliwa

    5 łyżek
  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy polski Prymat

    1 opakowanie
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pełnoziarnisty ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, zostawić do przestygnięcia.
Wędzonego leszcza obrać dokładnie z ości. Ogórki obrać lub dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Ser mozarella również pokroić w kostkę.
Połączyć wszystkie składniki. Dodać kukurydzę odsączoną z zalewy oraz sałatę lodową porwaną na kawałki.
Zrobić sos z oliwy i sosu sałatkowego. Połączyć sałatkę z sosem i całość doprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat