Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka "Różnorodność smaków"

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser kozi 50 gram
rukola 1/2 oapkowania
sałata lodowa 1/2 sztuki
gruszki 2 sztuki
skórka z limonki 1 sztuka
miód 1 łyżeczka
granat 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
imbir 1 łyżeczka
polędwica 100 wędzona
sok z limonki (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka "Różnorodność smaków"

Sałatę lodową i rucolę rwiemy na mniejsze kawałki i wsypujemy do miski. Obieramy granat i wrzucamy do sałatki pestki z miąższem. Całość delikatnie mieszamy.

Obieramy gruszki ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy je w ćwiartki. Nagrzewamy oliwę na patelni, następnie dodajemy miód, startą skórkę z jednej limonki i startą łyżeczkę imbiru. Na tak przygotowanej oliwie, na małym ogniu, smażymy gruszki aż do zmięknięcia. Delikatnie skrapiamy sokiem z limonki - do smaku.

Na obrzeżach talerza układamy ruloniki z cieniutkich plastrów wędzonej polędwicy. Pomiędzy plastrami wędzonej polędwicy układamy usmażone gruszki.
Sos który pozostał ze smażenia wlewamy do miski z sałatą i granatem. Delikatnie mieszamy.

Kozi ser kroimy w cieniutkie plasterki - bardzo pomocna jest tutaj obieraczka do warzyw.

Wymieszaną sałatkę układamy na środku talerza pomiędzy okręgiem z wędzonej polędwicy i gruszek. Na wierzch kładziemy cieniutkie plasterki z koziego sera.

Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 29.01.2014 19:45
Wypróbuję z chęcią
IwonaDD 02.05.2013 08:28
pyszna sałatka !
Magda24 17.02.2013 14:50
smacznie - mięsno i owocowo :)
eMMe 17.02.2013 12:36
pycha:)
PaniMISIOWA 17.02.2013 12:34
apetyczna
Laila2786 17.02.2013 12:32
super mix smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak