Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka Primavera

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata karbowana 1 główka
karczochy marynowane w zalewie 3 szt
jajka przepiórcze 6 szt
pomidory 6 szt (czereśniowe)
marchew 1 szt
szparagi konserwowe 1 słoiczek (zielone)
gruszki w zalewie 1 słoik (w occie)
kiełki słonecznika 1 opakowanie
szczypiorek
rzodkiewki 1 pęczek
oliwa
sok z cytryny
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka Primavera

Główkę sałaty podzieliłem na liście, umyłem je i wysuszyłem. Serca karczochów pokroiłem na połówki, pomarańcze obrałem ze skóry, podzieliłem na cząstki.
Ugotowałem przepiórcze jajka, obrałem je i przekroiłem na pół. Pomidorki również przekroiłem na połówki. Obraną marchewkę starłem na długie, cienkie wiórki. Osączyłem z zalewy szparagi. Gruszkę pokroiłem na cienkie plasterki. Rzodkiewki umyłem i pokroiłem również w cienkie plasterki. Obrałem awokado, pokroiłem na mniejsze kawałki.
Na półmisku ułożyłem kilka liści sałaty, na nich szparagi, pomidorki, cząstki pomarańczy, połówki jajek, rzodkiewkę, znowu kilak liści sałaty i karczochy, plastry gruszki, kiełki słonecznika , awokado. Na wierzchu ułożyłem wiórki marchewki. Całość polałem sosem francuskim : dwie łyżki soku z cytryny wymieszałem z solą, pieprzem i z pół łyżeczki cukru , aż wszystko się rozpuściło. Powoli dolewałem oliwę z oliwek ( 5 łyżek ), ciągle mieszałem. Dodałem 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 03.01.2017 16:16
bardzo apetyczna :)
asiatok 03.01.2017 14:23
prawdziwa wiosna na Twoim talerzu!
Ola1984 03.01.2017 11:54
Pyszna, kolorowa sałatka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak