Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka porowo-jajeczna z serem mozzarella i pecorino

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5-6 szt.
por (biała część) duży kawałek
żółty ser Pecorino 100 g
mozzarella w bloku 100 g
majonez tradycyjny 2-3 łyżki
jogurt grecki 2-3 łyżki
Musztarda miodowa Prymat 1-2 łyżeczki
czosnek 1-2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Sałatka smakuje świetnie zarówno z dodatkiem ciemnego żytniego pieczywa jak i ze świeżą pszenną bagietką. *Można dodać do niej trochę posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka porowo-jajeczna z serem mozzarella i pecorino

Jajka ugotować na twardo, odcedzić, zalać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia - obrać i pokroić w kostkę.

Por oczyścić z zewnętrznych liści, odciąć wyłącznie jasną część, umyć, osączyć i pokroić w półplasterki.

Sery pokroić w cienkie paseczki albo utrzeć na tarce o dużych oczkach.

Czosnek wycisnąć, połączyć z majonezem, musztardą i jogurtem - sosem polać składniki, wymieszać dokładnie soląc do smaku.

Sałatkę odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 07.09.2016 21:36
apetycznie wygląda
Stenka 07.09.2016 21:02
ciekawa propozycja
agnieszka214 07.09.2016 20:14
Pyszny pomysł na salatke
bertpvd 07.09.2016 20:00
takiej jeszcze nie jadłem ale musi być pyszna
Motorek 07.09.2016 19:49
fajna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak