Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sałatka z pieczarkami, jajkiem, porem, ogórkami i zielonym groszkiem jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Wszystkie składniki połączysz w 30 minut.

Po schłodzeniu w lodówce można podawać na talerze! 

Składniki:

pieczarki 0,5 kg
por 1
ogórki konserwowe 5
groszek konserwowy 1 puszka
sól do smaku
pieprz do smaku
majonez do smaku
jajko ugotowane na twardo 4

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem

Sałatka z pieczarkami, zielonym groszkiem, jajkiem, porem i ogórkami:

  • nie wymaga wielu składników
  • jest łatwa do przygotowania
  • gotowa w 30 minut
  • dobra na śniadanie, obiad, kolację
  • świetnie pasuje do mięs z grilla
  • sprawdzi się na przyjęciu 

Kroki postępowania

1

Groszek konserwowy odsączamy z zalewy. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Krok 1 - Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem foto
2
Białą część pora kroimy w talarki, a następnie każdy z talarków dzielimy na cztery części. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 - Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem foto
3
W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy do niej pokrojone pieczarki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy je na sitku.
Krok 3 - Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem foto
4
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku i kilka łyżek majonezu. Mieszamy i odkładamy do lodówki do przegryzienia.
Krok 4 - Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem foto
5
Smacznego ;)
Krok 5 - Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tatiana2 30.09.2013 13:20
wypróbuję :)
bietka 23.12.2012 08:12
pychotka
ElizaT 01.12.2012 19:59
jest extra
Mysiunia 22.10.2012 15:54
W weekend miałam wręcz identyczną, z tym że zamiast groszku dałam kukurydzę :) Ja jednak pieczarki pokroiłam dopiero po ugotowaniu, a twój sposób jest chyba prostszy :) następnym razem tak zrobie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak