Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka Pekińska z prawdziwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta pekińska
papryka żółta 1 sztuka
jagody goji 10 łyżeczek
gruszki 1 sztuka
szczypiorek 1 mały pęczek
papryczka chili 1 sztuka
orzechy włoskie 1 garść
prawdziwki

SOS SAŁATKOWY

olej rzepakowy 1,5 łyżki (tłoczonego na zimno)
ocet jabłkowy 2 łyżki
Musztarda kremska Prymat 3 łyżeczki
woda letnia 3 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
tymianek 0,5 łyżeczki
ksylitol
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka Pekińska z prawdziwkami

1. Z kapusty pekińskiej odciąć głąb i wszystkie grubsze części liści. Cieńsze części umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miseczki.

Gruszkę i żółtą paprykę pokroić w kostkę, papryczkę chili w krążki, prawdziwki w paski, dodać jagody Goji, posiekany szczypiorek oraz posiekane drobno orzechy włoskie.

2. Przygotowanie sosu:

Do miseczki wlać olej, wodę i ocet jabłkowy, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszony tymianek i doprawić do smaku pieprzem i cukrem brzozowym (ksylitolem)*. Wszystkie składniki wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.

* sos powinien być słodko - kwaśny

3. Sos dodać do wcześniej pokrojonych składników i dobrze wymieszać.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak