Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka pęczakowa Eli z bobem
Przygotowanie sałatki:
Pomidorki umyć, osuszyć (kilka zostawić do dekoracji) i przekroić na połówki.
W garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Bób umyć, włożyć do wrzątku i gotować aż będzie miękki. Ugotowany bób odlać na sicie, przelać zimną wodą i odcedzić.
Pęczak przepłukać na sicie i odsączyć. W garnku zagotować 8 szklanek osolonej wody. Do wrzątku dodać kaszę i gotować około 20 minut aż pęczak będzie miękki. Miękką kaszę odcedzić na sicie i przełożyć do miski. Por umyć, osuszyć i pokroić w ćwierć plasterki. Pokrojony por dodać do gorącego pęczaku i wymieszać.
Do kaszy dodać bób, pomidorki, sól i pieprz do smaku i delikatnie wymieszać.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki sosu włożyć do słoika, zakręcić i potrząsać energicznie aż powstanie emulsja.
Sałatkę wyłożyć na półmisek lub do salaterki, udekorować rulonikami z szynki i pomidorkami. Smacznego!