Sałatka pęczakowa Eli z bobem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszna, pożywna sałatka z pęczaku z dodatkiem bobu, pomidorków cherry i szynki. Szkoda że pęczak jest tak rzadko używany do przyrządzania potraw, a warto bo jest pyszny.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • kasza pęczak

    2 szklanki
  • bób

    70 dag
  • pomidorki cherry

    25 dag
  • szynka konserwowa

    15 dag
  • por

    1 szt.
  • cukier

    1 duża łyż.
  • sól

    5 szczypt
  • czarny pieprz mielony Prymat

    3 szczypty

Sos:

  • olej słonecznikowy

    6 dużych łyż.
  • ocet jabłkowy

    3 duże łyż.
  • woda zimna

    3 duże łyż.
  • musztarda Sarepska Prymat

    3 łyżeczki
  • cukier drobny

    1 duża łyż.
  • sól

    4 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    4 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie sałatki:

Krok 1 - Sałatka pęczakowa Eli z bobem foto

Pomidorki umyć, osuszyć (kilka zostawić do dekoracji) i przekroić na połówki.

Krok 2 - Sałatka pęczakowa Eli z bobem foto

W garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Bób umyć, włożyć do wrzątku i gotować aż będzie miękki. Ugotowany bób odlać na sicie, przelać zimną wodą i odcedzić.

Krok 3 - Sałatka pęczakowa Eli z bobem foto
Zimny bób obrać ze skórek.
Krok 4 - Sałatka pęczakowa Eli z bobem foto

Pęczak przepłukać na sicie i odsączyć. W garnku zagotować 8 szklanek osolonej wody. Do wrzątku dodać kaszę i gotować około 20 minut aż pęczak będzie miękki. Miękką kaszę odcedzić na sicie i przełożyć do miski. Por umyć, osuszyć i pokroić w ćwierć plasterki. Pokrojony por dodać do gorącego pęczaku i wymieszać.

Szynkę pokroić w podłużne paski i zwinąć w ruloniki.

Do kaszy dodać bób, pomidorki, sól i pieprz do smaku i delikatnie wymieszać.

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki sosu włożyć do słoika, zakręcić i potrząsać energicznie aż powstanie emulsja.

Sos wlać do sałatki i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Sałatka pęczakowa Eli z bobem foto

Sałatkę wyłożyć na półmisek lub do salaterki, udekorować rulonikami z szynki i pomidorkami. Smacznego!

eli_555
Sałatkę włożyć do lodówki na pół godziny żeby się przegryzła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.08.2019 12:40
Kolejna fajna sałatka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat