Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ogórkowa Bożeny

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj polecam bardzo smaczna sałatkę z ogórków. Sałatkę polecam na zimę jako pyszny dodatek do obiadu lub po prostu jako pyszną przekąskę.

Składniki:

ogórki świeże 2 kilogramy
sól 4 łyżki

Zalewa

cukier 2.5 szklanki
czosnek 1 sztuka
chili Prymat 1 łyżka
ocet 10 % 1.5 szklanki
oliwa 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ogórkowa Bożeny

Ogórki zielone, umyć, odsączyć na sicie, następnie poszatkować, osolić i odstawić na 5-6 godzin.

Przygotować zalewę:
Składniki na zalewę doprowadzać do zagotowania i gotować około 5 - 8 minut.
Po zagotowaniu odstawić do wystudzenia.
Poszatkowane ogórki odsączyć , połączyć z przygotowaną ostudzoną zalewą.
Wymieszać i przełożyć do czystych słoików.

Słoiki dobrze zakręcić, a następnie pasteryzować około 10 minut od zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.07.2019 20:28
Warto tak robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak