Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ogórkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1,5 kg
cebula 1 kg
marchew 0,5 kg
sól 2 łyżki
cukier 1 szklanka
ocet 1 szklanka
olej 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ogórkowa

Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie i wyszorować dokładnie. Wykroić brzydkie części skórki. Pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, zblanszować, przelać zimną wodą, ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Wszystkie warzywa wrzucić do metalowej miski lub garnka, dodać soli i cukru, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wlać ocet i olej, wymieszać i odstawić na kilka godzin (można na całą noc).
Sałatkę wraz z zalewą zapakować do słoików, wytrzeć brzegi, zakręcić szczelnie, pasteryzować 15 minut.
Po wystudzeniu wynieść słoiki w ciemne i chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 06.06.2013 22:27
bardzo fajna
IwonaKa 04.06.2013 12:38
pyszna,bardzo lubię takie sałatki
Katarzyna59 22.05.2013 16:57
świetny przepis
Ewelina38 01.05.2013 12:37
słoiczki z takimi pysznościami obowiązkowo muszą być w mojej zimowej spiżarni :)
Megg 30.03.2013 20:12
super sałatka
Adamorek 30.03.2013 19:12
bardzo ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak