Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka obiadowa z buraczków i cebuli

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1 kg.
cebula 1 kg.
Zalewa:
ocet 10 % 1 szkl.
cukier 1/2 szkl.
sól 2 łyżeczki
woda zimna 2 szkl.
Goździki całe Prymat 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka obiadowa z buraczków i cebuli

Buraczki umyć włożyć do garnka i ugotować z odrobiną soli .Cebulę obrać i pokroić w kostkę . Do naczynia wlać i wsypać wszystkie składniki zalewy wymieszać aby cukier się rozpuścił , zagotować i wrzucić pokrojoną cebulę , ponownie wymieszać i gotować 10 min. po tym czasie odstawić z ognia . Ugotowane buraczki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej włożyć do odstawionej cebuli z zalewą wymieszać i jeszcze ciepłe nakładać do umytych słoików , zakręcać szczelnie i pasteryzować od zagotowania się wody 10 min. Wyjąć i odwrócić do góry dnem . Po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 25.12.2014 01:41
super sałateczka
Margo1 24.12.2014 22:07
Dawno takiej nie robiłam
adelajda 29.10.2014 17:42
Jak dodatek do obiadu super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak