Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka nicejska

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

sałata 1 główka
jajko ugotowane na twardo 5 szt
pomidory 5 szt
fasolka szparagowa 40 dag
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
oliwki czarne Smak 15 szt

sos vinegret

oliwa 6 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka nicejska

Sałatę podzielić na liście, umyć, osączyć i ułożyć na dużym półmisku. Jajka obrać i pokroić na cząstki. Pomidory umyć, osączyć i podzielić na ósemki. Fasolkę szparagową obrać z włókien, opłukać, ugotować do miękkości w posolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Dymkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki razem ze szczypiorkiem. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w paski. Przygotowane warzywa oraz oliwki ułożyć warstwami na liściach sałaty. Posypać cebulą i szczypiorkiem.
Przygotować sos: składniki sosu włożyć do szczelnie zamykanego słoika i energicznie potrząsając, wymieszać.
Przed podaniem polać sałatę sosem i wstawić do lodówki na 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak