odc. 5 Doradca Smaku

Sałatka nicejska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    3 szt
  • zielona fasolka szparagowa

    25 dag
  • cebula

    1 szt
  • jajk ugotowane na twardo

    3 szt
  • oliwa

    6 łyżek
  • ocet winny

    2 łyżki
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • anchois

  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • ziemniaki ugotowane

    w mundurkach szt
  • czarne oliwki bez pestek

    2 łyżki
  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 puszka
  • papryka słodka mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę oczyścić, opłukać i ugotować w posolonym wrzątki. Odcedzić, ostudzić i pokroić na kawałki trzycentymetrowe. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jajka i pomidory pokroić na ćwiartki, ziemniaki i cebulę w cienkie półplasterki, anchois na małe kawałki. Składniki sosu połączyć i starannie wymieszać. Na talerzu ułożyć warstwami: fasolkę, ziemniaki, jajka, pomidory i cebulę. Pośrodku położyć tuńczyka, otoczonego oliwkami i anchois. Doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym Prymat oraz papryką słodką Prymat. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. Podawać z jasnym lub ciemnym pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 01.11.2013 13:31
komuś pomyliły się anchois ze szprotkami/sardynkami ...
katerin1x15 04.01.2012 20:59
nie w moim guście smakowym
iza15 15.08.2011 23:30
pyszności
iza15 15.08.2011 23:30
pyszności
Ziabela 09.07.2011 16:56
kochane witaminki mmmm
Magdalena80 07.05.2011 19:53
pyszności
Adamorek 03.05.2011 14:37
bardzo smaczna na kolację
nikusonka 16.02.2011 23:32
pyszna
jasiek 07.02.2011 19:48
zdrowo
berys18 03.02.2011 07:29
fajna sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat