Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka na kolorowo Zewy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Na przekąskę, na grilla lub na kolację. Taka jest ta sałatka. Kolorowa, smaczna i szybka do przygotowania. Jeśli będziecie chcieli zrobić ją na grilla lub jako sałatkę obiadową, możecie pominąć kabanosa.

Składniki:

sałata rzymska 1 sztuka
rukola 1 garść
rzodkiewka 0.5 pęczka
szpinak świeży 1 garść
pomidorki koktajlowe 8 sztuk
szczypior 0.5 pęczka
cebulka marynowana 3 łyżki
kukurydza konserwowa 3 łyżki
kabanos 1 sztuka
sezam czarny 1 łyżka
papryka czerwona 0.3 łyżki

Dresing składniki do smaku

ocet ryżowy 2 łyżki
olej słonecznikowy 5 łyżek
miód płynny 2 łyżki
sól 3 szczypty
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty
Czosnek suszony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka na kolorowo Zewy

Składniki dresingu dokładnie wymieszać, najlepiej użyć do tego celu słoiczka z zakrętką.
Sałatę porwać na kawałki i wrzucić do miski, dodać rukolę i szpinak.
Rzodkiewkę pokroić w piórka, szczypior posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidorki pokroić na ćwiartki a paprykę na paseczki, kabanosy na paseczki ale ukośnie.
Wszystko dodać do miski z zieleniną, dodać sezam i wlać dresing.
Sałatkę wymieszać, można opcjonalnie przed podanie posypać grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak