Sałatka meksykańska z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Zapraszam Was na sałatkę meksykańską, która oczywiście nie ma nic wspólnego z Meksykiem poza czerwoną fasolą, kukurydzą i przyprawą. Za to zapewniam Was, że jest wyjątkowo smaczna. Gorąco polecam!

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • makaron

    250 gramów
  • ser cheddar

    150 gramów
  • filety z kurczaka

    2 szt.
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • fasola czerwona z puszki

    2 puszki
  • puszka kukurydzy

    1 puszka
  • olej

    3 łyżki
  • przyprawa chili con carne

    3 łyżki
  • sól

    7 szczypt

Sos:

  • majonez

    250 gramów
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy przyprawę chili i mieszamy, aby przyprawa pokryła kawałki kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut. W czasie smażenia co jakiś czas mieszamy mięso na patelni. Kurczaka przekładamy na talerz i studzimy. Ser żółty kroimy w słupki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Fasolę oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez doprawiony pieprzem oraz solą i mieszamy do połączenia się składników. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat