Sałatka- marchewka z cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1/2 kg
  • cebula

    1/2 kg
  • majonez

    2 łyżki
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ocet 10 %

    50 ml
  • sól do smaku

  • Ziele angielskie całe Prymat

    15 szt
  • jaja na twardo

    8 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w drobna kostkę, podobnie jajka. Do wody pozostałej z gotowania marchwi dosypać łyżeczkę cukru, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i ocet- zagotować. Na wrzątek wrzucić pokrojoną w połówki talarków cebulę. Gotować 15 minut, wyłączyć i pozostawić w wodzie do ostudzenia. Odcedzić, poczekać, żeby dobrze obciekła. Wyjąć zioła, wymieszać marchew z cebulą i jajami na twardo. Zalać śmietaną wymieszaną z majonezem, posolić i popieprzyć do smaku. Sałatka od lat należy do moich ulubionych smakuje trochę, jakby była z marynowanymi grzybkami. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta2604 06.01.2012 21:36
mniam mniam
Magdalena80 12.12.2011 21:22
ciekawie wygląda
kate.500 01.10.2011 13:12
pychotka
matii6 26.05.2011 22:37
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat