Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka malajska

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grejpfrut 1 sztuka
pomarańcza 1 sztuka
cebula 1 sztuka
biała kapusta 1/4 główki
twarde mięsiste pomidory 2 sztuka
zielona melisa 2 gałązki
sos
soki z owoców 2 łyżki
skórka z pomarańczy i cytryny 1/4 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier 1 łyżeczka
żółty ser starty 3 łyżki
olej 3 (do sałatki)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka malajska

Umytą i osączoną kapustę drobno poszatkować, posypać solą, zostawić na 30 minut, a następnie odcisnąć sok. Starannie wymieszać składniki sosu. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki a potem pokroić w plasterki. Pomarańczę i grejpfrut obrać, pokroić w grubą kostkę. Usunąć pestki. Salaterkę wyłożyć warstwą kapusty, lekko oprószyć pieprzem posypać startym serem, ułożyć warstwami cebulę, pomidory i kostki owoców, polać przygotowanym sosem , przykryć, schłodzić. Przed podaniem udekorować listkami melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak