Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka "Leśna polana"
Piersi z kurczaka myjemy,kroimy w drobną kostkę,opruszamy przyprawą do kurczaka,solą i pieprzem,smażymy.
Marchewkę,ziemniaki i jajka kroimy w kostkę.
Ogórki i ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
Koperek i szczypiorek siekamy drobno.
Majonez mieszamy z jogurtem,doprawiamy i mieszamy.
Przygotowujemy tortownicę,wykładamy folią do żywności lub folią aluminiową.
Na dnie tortownicy układamy pieczarki czapeczkami do dołu,posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.
Następnie układamy kolejne warstwy:
- marchewka,lekko docisnąć,sól i pieprz,posmarować majonezem
- ziemniaki,sól i pieprz,majonez
- kurczak,docisnąć,majonez
- ogórki,majonez
- jajka,sól i pieprz,majonez
- ser żółty,majonez
Sałatkę w tortownicy owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem wykładamy sałatkę na talerz przykładając go do tortownicy i odwracając ją do góry dnem.
Po odwróceniu pieczarki mają być na górze.
Zdejmujemy obręcz z tortownicy i folię.Dekorujemy.