Sałatka kuskus Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Sałatka kuskus bez mięsa czy wędliny. Dodałam do niej orzechy włoskie, pomidorki koktajlowe, por i seler naciowy.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • kuskus

    30 dag
  • bulion

    500 ml
  • pomidorki koktajlowe

    25 dag
  • selera naciowego

    4 gałązki
  • por

    1 szt.
  • orzechy włoskie

    60 dag
  • sól

    3 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty

Sos:

  • olej słonecznikowy

    6 dużych łyż.
  • woda zimna

    2 duże łyż.
  • ocet jabłkowy

    3 duże łyż.
  • cukier drobny

    2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • sól

    5 szczypt
  • czarny pieprz mielony Prymat

    5 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie sałatki:

Krok 1 - Sałatka kuskus Eli foto

Seler naciowy umyć, obrać z włókien i pokroić.

Krok 2 - Sałatka kuskus Eli foto

Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i przekroić na połówki.

Krok 3 - Sałatka kuskus Eli foto

Por umyć, osuszyć i pokroić w ćwierć krążki.

Krok 4 - Sałatka kuskus Eli foto

Orzechy włoskie obrać z łupin, odważyć dwadzieścia dekagramów i grubo pokroić.

Krok 5 - Sałatka kuskus Eli foto

Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem. Przykryć i odstawić na pięć minut. Po tym czasie rozmieszać widelcem. Do większej miski przełożyć kuskus, dodać orzechy, por, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, oprószyć solą, pieprzem i wymieszać.

Przygotowanie sosu:

Do większego słoika wlać olej, zimną wodę, ocet jabłkowy, dodać cukier, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Słoik dokładnie zakręcić i energicznie potrząsać, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.

Do sałatki dodać sos i jeszcze raz wymieszać. Smacznego!
eli_555
Sałatka jest lepsza gdy chwilę postoi i się przegryzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.08.2019 12:40
Tylko taką robić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat