Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka kuskus Eli
Przygotowanie sałatki:
Seler naciowy umyć, obrać z włókien i pokroić.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i przekroić na połówki.
Por umyć, osuszyć i pokroić w ćwierć krążki.
Orzechy włoskie obrać z łupin, odważyć dwadzieścia dekagramów i grubo pokroić.
Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem. Przykryć i odstawić na pięć minut. Po tym czasie rozmieszać widelcem. Do większej miski przełożyć kuskus, dodać orzechy, por, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, oprószyć solą, pieprzem i wymieszać.
Przygotowanie sosu:
Do większego słoika wlać olej, zimną wodę, ocet jabłkowy, dodać cukier, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Słoik dokładnie zakręcić i energicznie potrząsać, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.