Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka krewetkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rzodkiewki 1 pęczek
kalafior 1 sztuka
sól
krewetki koktajlowe 120 dag
majonez 2\3 szklanki
jogurt naturalny 3 łyżki
keczup pikantny 1 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczki
papryka czerwona 1\2 szklanki
ogórek 1\2 szklanki
koperek 2 łyżki
szczypiorek 5 łyżeczki
ryż 34 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka krewetkowa

Rzodkiewki oczyszczamy z łodyżek i ogonków, myjemy, kroimy w plasterki. Kalafior myjemy, gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, aby pozostał jędrny, osączamy, dzielimy na różyczki.

Z krewetek usuwamy jelito, wrzucamy na kilka minut do osolonego wrzątku i podgotowujemy, aż nabiorą różowej barwy, osączamy.

Na sos: majonez mieszamy z jogurtem i keczupem, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Warzywa mieszamy z krewetkami, ryżem, koperkiem, polewamy sosem, przybieramy plasterkami rzodkiewek i szczypiorkiem.

Do sałatki możemy użyć – zamiast kalafiora – lekko zblanszowanych różyczek brokuła, natomiast krewetki zastąpić pokrojonymi na mniejsze kawałki paluszkami surimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 09.04.2013 19:29
super sałatka dla lubiących krewetki
Luki 09.04.2013 19:23
może być dobra
Krzysztof15 09.04.2013 19:03
super sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak