Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka kalafiorowa z młodymi ziemniakami i roszponką

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepyszna sałatka z kalafiora, młodych ziemniaków w mundurkach oraz roszponki. Z dodatkiem aromatycznego kopru i sosu jogurtowego ze świeżo mielonym pieprzem. Sałatka może stanowić samodzielny posiłek lud dodatek do mięs i ryb.

Składniki:

Warzywa:

kalafior 1 sztuka
młode ziemniaki 1 kg
roszponka 100 g
koperek świeży 1 pęczek
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
sól 1 łyżeczka

Sos:

jogurt naturalny 200 ml
majonez 2 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka kalafiorowa z młodymi ziemniakami i roszponką

Umytego kalafiora podzielić na różyczki, gotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić.
Ziemniaki wyszorować, także ugotować we wrzątku z solą, odcedzić.
Ostudzone pokroić na ćwiartki, malutkie na pół.
Koper umyć, otrzepać wraz z cebulkami dymkami posiekać drobno.
Składniki na sos połączyć razem.
Do miski przełożyć warzywa oraz koper, wlać sos.
Całość dokładnie wymieszać.
Podawać od razu lub schłodzoną w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak