Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka jesienna z rydzami i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł 1 mały
rydze 1/2 kg
pieczarki marynowane duża garść
oliwki czarne do smaku
ser grecki solankowy 100 g
pomidory suszone do smaku
oliwa
żółtko jajek 2
szczypiorek siekany
natka pietruszki siekana
czosnek 1 ząbek
chili w płatkach
kalafior 1 marynowany
jajko ugotowane na twardo 2

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka jesienna z rydzami i pieczarkami

Surowe żółtko utrzeć z olejem, wyciśniętym czosnkiem i żółtkami z jajek na twardo.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze.
Rydze umyć, osączyć, pokroić w paski i usmażyć na oleju - przyprawić pieprzem i solą.
Ser grecki pokroić dość drobno lub utrzeć na największych oczkach tarki warzywnej.
Pieczarki, kalafiora, oliwki osączyć z zalewy i rozdrobnić według uznania.
Białka z jajek na twardo pokroić drobno.
Pomidory suszone osączyć z oliwy i pokroić w paski lub kostkę.
Zieleninę umyć, osączyć i posiekać.
Składniki sałatki połączyć, przyprawić, polać sosem i wymieszać lub ułożyć na półmisku, a sosik podać w osobnym naczynku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.10.2012 08:02
Ja dodałam do tej sałatki kalafiora oraz pieczarki marynowane w soku z buraków - dodaje to zdecydowanie koloru :) Jednak warzywa zamarynowane tradycyjnie również świetnie pasują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak