Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
Jak zrobić sałatkę jarzynową z pieczonych warzyw?
Rozgrzej piekarnik do 200°C góra-dół lub termoobieg 180°C. Pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i czerwoną cebulę wymieszaj z oliwą, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Rozłóż warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25–30 minut, mieszając w połowie czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione. Odstaw do przestygnięcia.
W miseczce wymieszaj jogurt grecki, majonez (opcjonalnie), chrzan śmietankowy Smak, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dopraw do smaku – sos powinien być lekko pikantny, ale delikatny.
Do przestudzonych pieczonych warzyw dodaj groszek, pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, jabłko i jajka. Polej całość sosem jogurtowym i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Sałatkę możesz udekorować posiekanymi pistacjami i koperkiem.