Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

0.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Pieczone warzywa:

ziemniaki
3 średnie sztuki
marchewka
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
seler
1/2 sztuki
cebula czerwona
1/2 sztuki
oliwa extra virgin
2 łyżki
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat

Pozostałe warzywa i składniki:

groszek
1/2 puszki
ogórki kwaszone Smak
4 sztuki
jabłko
1 mała sztuka
jajko ugotowane na twardo
2 sztuki

Sos:

jogurt grecki
150 g
majonez
2 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak
1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sok z cytryny
1 łyżeczka
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Jak zrobić sałatkę jarzynową z pieczonych warzyw?

1

Rozgrzej piekarnik do 200°C góra-dół lub termoobieg 180°C. Pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i czerwoną cebulę wymieszaj z oliwą, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Rozłóż warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25–30 minut, mieszając w połowie czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione. Odstaw do przestygnięcia.

 

2

W miseczce wymieszaj jogurt grecki, majonez (opcjonalnie), chrzan śmietankowy Smak, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dopraw do smaku – sos powinien być lekko pikantny, ale delikatny.

3

Do przestudzonych pieczonych warzyw dodaj groszek, pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, jabłko i jajka. Polej całość sosem jogurtowym i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Sałatkę możesz udekorować posiekanymi pistacjami i koperkiem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak