Sałatka jarzynowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zna ją każdy, a jednocześnie u każdego smakuje zupełnie inaczej. Każda gospodyni ma swój sekret, który sprawia, że sałatka jarzynowa staje się nieodzownym wspomnieniem z dzieciństwa jako comfort food.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka jarzynowa

  • marchewki

    8 sztuk
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuk
  • ogórki kiszone

    8 sztuk
  • seler świeży

    0.5 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • jabłko

    1 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • jajka

    4 sztuka
  • groszek konserwowy

    1 puszka

Sos

  • majonez

    300 gramy
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • musztarda

    1 łyżka
  • pieprz

    10 szczypt
  • sól

    10 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości. Ważne, aby warzyw nie rozgotować! Warto odcedzić je 5 minut wcześniej. Należy również zwrócić uwagę, że mniejsze warzywa będą szybciej ugotowane, więc należy je wyjąć wcześniej. Odcedzone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę.
Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Ogórki kroimy w kostkę i delikatnie odciskamy z soku. Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do warzyw.
Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Wystudzone jajka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników i chłodzimy w lodówce. Często po nocy, gdy warzywa wchłoną majonez, sałatka może być lekko sucha. Należy dołożyć wtedy 2-3 łyżki majonezu i wymieszać.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat