Sałatka gyros po mojemu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

  • kukurydza w puszce

  • pomidor

  • ogórek konserwowy

  • papryka czerwona

  • kapusta pekińska

  • przyprawa gyros

  • majonez

  • śmietana 12%

  • czosnek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sałatka gyros po mojemu foto
Podwójną pierś z kurczaka umyć, a następnie pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do gyrosa, tak by każdy kawałek był w przyprawie i odstawić na mniej więcej godzinę czasu do lodówki.
Następnie kawałki kurczaka wysmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Ułożyć na dnie miski i zostawić do wystygnięcia.
W następnej kolejności polać mięso pikantnym ketchupem, w taki sposób jak na zdjęciu.
Krok 2 - Sałatka gyros po mojemu foto
Na kurczaka wysypać odsączoną z wody puszkę kukurydzy.
Pozostałe warzywa pokroić w drobną kostkę, jeżeli chodzi o ilości podane w składzie, to potrzeba ich tyle by każda następna warstwa przykrywała całkowicie poprzednią.
Układamy kolejno:
kukurydza, czerwona papryka, ogórki konserwowe, pomidory.
Krok 3 - Sałatka gyros po mojemu foto
Na wierz sałatki dajemy drobno posiatkowaną kapustę pekińską.
Całość polewamy sosem czosnkowym.

Moja propozycja sosu to: mała śmietana 12%, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku i trochę koperku dokładnie wymieszane by nie było grudek. Sos czosnkowy nie może być za gęsty, ani za rzadki!

SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margaretkaw 04.11.2013 10:14
Lubimy taką sałatkę :) Już dawno nie robiłam...
sylwia_mc 19.09.2013 11:56
świetna sałatka, takiego przepisu właśnie szukałam
ALAGOR 05.10.2012 07:59
swietny przepis ;)
caffee_tea 12.06.2012 23:23
uwielbiam sałatka... zrobię jeszcze na weekend ; )
emylka86 27.01.2012 17:14
Iza zapraszam, poewiedz kiedy a zrobie
Iza10 18.01.2012 20:13
kiedyś wpadne na gyrosA; d
alaaa 28.12.2011 17:55
ładna,fajne warstwy
Brigitte 25.12.2011 19:15
robię prawie tak samo, bardzo smaczne :)
Anna146 25.12.2011 15:28
super sałatka
emylka86 25.12.2011 13:58
do sosu czosnkowego można dodać więcej ząbków czosnku jak ktoś woli bardziej ostry smak, ja czasami dodaje też octu winnego. pamiętajcie tylko by oblał cały wierz sałatki i odstawcie ją na jakiś czas by sos mógł spłynąć, dzięki czemu kapusta nie będzie sucha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat