Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SAŁATKA GRILLOWA "KOLOROWA MICHA"

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Lekka, a zarazem konkretna i sycąca sałatka, na którą każdy się skusi. Letniego, orzeźwiającego charakteru nadaje jej dip bazyliowo-pomarańczowy, który doskonale komponuje się z całością

Składniki:

Na sałatkę:

kiełbasa śląska 120 g
sałata zielona 2 garście
ser halloumi 60 g
pomidorki koktajlowe 60 g
kukurydza 60 g
cebula czerwona 20 g
młode ziemniaki 80 g
oliwa 15 mililitrów
cukinia 10 g
Grill przyprawa pikantna Prymat 1 łyżeczka

Dip do sałatki:

bazylia świeża 1 garści
oliwa 15 mililitrów
sok pomarańczowy 100 mililitrów
miód 10 mililitrów

Porada

Zglrilowane składaniki układam na ręczniku papierowym, aby osuszyć je z nadmiaru oliwy, a dopiero później układam je w miseczce.

Przepis i sposób przygotowania na: SAŁATKA GRILLOWA "KOLOROWA MICHA"

1. Kiełbasę, ziemniaki i cukinię smaruję delikatnie oliwą oraz posypuję przyprawą Grill Pikantny Prymat. Grilluję na patelni grillowej/ grillu.

2. Ser halloumi smaruję oliwą, a następnie smażę na patelni grillowej/ grillu przez ok. 3 minuty z każdej strony.

3. Kukurydzę gotuję we wrzącej wodzie przez ok 10-15 minut (zależy od sztuki).

4. Umytą i wysuszoną sałatę przekładam do miseczki. Układam zgrillowane ziemniaczki, cukinię i kiełbasę oraz ser halloumi.

5. Kukurydzę wyciągam z wody kroję na kawałeczki, a następnie układam w miseczce.

6. Siekam odrobinę czerwonej cebuli, kroję pomidora i dekoruję nią sałatkę.

7. Do miseczki wlewam oliwę, sok z pomarańczy, miód i dodaje liście świeże liście bazylii. Wszystko blenduję. Dip podaje z sałatką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak