Sałatka gado gado

Sałatka gado gado

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kuchnia indonezyjska
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryczka chili

    2 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    5 sztuk
  • krem kokosowy

    50 gramów
  • masło orzechowe

    100 gramów
  • cukier palmowy

    1 łyżka
  • sos ostrygowy

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • mielony kminek Prymat

    0.5 łyżeczki
  • trawa cytrynowa

    0.5 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • jajka

    4 sztuki
  • awokado

    2 sztuki
  • kiełki rzodkiewki

    100 gramów
  • marchew

    300 gramów
  • kapusta pekińska

    300 gramów
  • seler naciowy

    300 gramów
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grill nastawiłem na najwyższą temperaturę. Strąki chili umyłem, naciąłem wzdłuż, usunąłem pestki, strąki owinąłem aluminiową folią. Cebule w łusce przekroiłem, opiekłem razem z nieobranym czosnkiem, aż łuska cebuli stała się ciemnobrązowa.

Cebulę i czosnek obrałem, chili oczyściłem z nasad ogonków. Wszystko pokroiłem na kawałki, zmiksowałem. Do masy dodałem krem kokosowy i razem zmiksowałem. Przełożyłem do miski, wymieszałem z masłem orzechowym, cukrem, sosem ostrygowym i sojowym, octem, kminkiem, trawą cytrynową i pieprzem. Domieszałem tyle wody, żeby sos miał konsystencję płynnego kremu.

Jajka ugotowałem na twardo. Kiełki mungo blanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 3 minut, przelałem na sito i osączyłem.

Kapustę pekińską umyłem, pokroiłem w cienkie paski, Por, marchew i seler oczyściłem, umyłem, pokroiłem na paski grubości 1/2 cm. Por, marchew i seler ugotowałem na parze na średnim ogniu przez 10 minut na półtwardo. Wymieszałem z kiełkami i kapustą, ułożyłem na półmisku.

Awokado przekroiłem na pół wzdłuż, usunąłem pestkę, obrałem skórkę. Miąższ pokroiłem na kawałki, skropiłem sokiem cytrynowym i dodałem do warzyw. Sałatkę polałem sosem, ugarnirowałem obranymi i pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Sałatkę podałem na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat