Sałatka eksplozja smaku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałaty rzymskiej

    5 liści
  • sałaty frisee czerwonej

    5 liści
  • mozarrelli

    2 kulki
  • czarnych oliwek

    6
  • zielonych oliwek

    6
  • cebulek perłowych

    kilka
  • koktajlowe pomidorki

    2
  • kukurydzy z puszki

    1 łyżka
  • czerwonej fasoli z puszki

    1 łyżka
  • grzanek czosnkowych

    2 łyżka
  • rzeżuchy

    1 łyżka
  • sos

  • octu winnego z białego wina

    1 łyżka
  • czarna sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • cukier do smaku

  • chili Scoth Bonnet do smaku

  • olej ryżowy

    3 łyżka
  • radicchio

    1 liść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

5 środkowych liści sałaty rzymskiej
5 gałązek sałaty frisee czerwonej
1 duży liść sałaty radicchio
2 mini kulki mozarrelli
6 czarnych oliwek
6 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
kilka marynowanych cebulek perłowych
2 koktajlowe pomidorki
1 łyżka kukurydzy z puszki
1 łyżka czerwonej fasoli z puszki
2 łyżki grzanek czosnkowych
1 łyżka rzeżuchy
sos :
1 łyżka octu winnego z białego wina
3 łyżki oleju ryżowego
mix chili scoth bonnet do smaku
czarna sól do smaku
cukier do smaku
pieprz do smaku

Składniki sosu dokładnie wymieszaj np. umieszczając w małym słoiczku z nakrętką energicznie potrząsając. Sałaty umyj i osusz, porwij na kawałki. Na talerzu rozłóż sałaty. Pomidorki i mozzarellę pokrój na kawałki i rozłóż na talerzu. Oliwki, cebulkę, kukurydzę i fasolę także dodaj do sałaty. Na koniec posyp grzankami, rzeżuchą i polej sosem. Sałatkę odstaw na 5 minut aby smaki się przegryzły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisoglam 04.12.2012 16:05
Fajna, mocno urozmaicona sałatka :)
wiola333 04.12.2012 15:03
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat